Jídla Bohuš Hotové

 

MARINOVANÉ MEDAILÓNKY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ingredience:
vepřové maso /nejlépe panenka,ale může být i plecko nebo kotlety/, lze použít i kuřecí řízky
Na marinádu:
1,5  dl oleje,

1 lžíce kečupu,

1 lžíce plnotučné hořčice,

1 menší cibule,

3 stroužky česneku,
sůl, pepř, 

1 lžíce oblíbeného koření /staročeské, na steaky, gyros a pod./,

1 lžíce medu,
1 lžíce sójové omáčky,

1 lžíce worcesteru  - vše rozmixovat dohromady - stačí asi na 1 kg masa
Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky, naklepeme a narovnáme do misky s marinádou.

Přikryjeme alobalem a necháme  alespoň 2 dny uležet.

Uleželé maso smažíme zprudka na rozpáleném oleji. 

Do výpeku přilijeme  trochu vody, povaříme a medailónky šťávou přeléváme.
Podáváme se smaženými brambůrky a oblohou.


 

KOVBOJSKÁ KOTLETA

Ingredience:
4 kotlety,

10 dkg anglické slaniny,

1 cibule,

4 stroužky česneku,

koření gyros,

sůl, pepř,

worcester,

kečup,

feferonka
Postup:
Naklepané kotlety osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem

a necháme uležet.  Odležené maso osmažíme na oleji z obou stran , vyndáme

a uchováme v teple.

Ve výpeku orestujeme nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, zakápneme worcesterem,

kečupem a trochou vody. 

Směs navrstvíme na kotlety, obložíme volským okem a podáváme s opečenými bramborami.


 

ZNOJEMSKÁ PLEC V PAPIŇÁKU

Ingredience:
3/4 kg vepřové plece,

1 cibule,

 hrst čerstvých hub /mohou být i žampiony/,

pepř, sůl,

drcený kmín,

4 stroužky česneku,

2 kostky  Šťáva na vepřové maso,

tmavá jíška na zahuštění,

1 lžíce hladké mouky,

4 kyselé okurky
Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme,  posypeme hladkou moukou a rukou
promícháme. V papiňáku zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby a na plátky nakrájený
česnek. Vložíme maso, opečeme ze všech stran, zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme obě
kostky šťávy, kmín, uzavřeme hrnec a dusíme asi 20 minut od začátku syčení.

Hrnec otevřeme, zahustíme jíškou, dochutíme solí a nakonec přidáme nakrájené okurky.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.


 

KOTLETA S ČESNEKOVOU OMÁČKOU

Ingredience:
4 kotlety,

1 smetana ke šlehání,

4 stroužky česneku,

pepř, sůl,

koření gyros,
2 lžíce hladké mouky,

olej
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem a necháme
odležet. Poté je obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme.
Kotlety vyndáme a do výpeku nalijeme šlehačku, osolíme a přidáme rozmačkaný česnek.
Krátce povaříme. Podáváme s pečenými bramborami a čerstvou zeleninou.


 

ŘÍZEK S NIVOU

Ingredience:
4 vepřové řízky,

10 dkg sýru Nivy,

sůl,  pepř,

1 vejce,

hladkou mouku a strouhanku na obalení
Postup:
Řízky tence rozklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.

Na každou polovinu plátku dáme kousek nivy, okraje sklepneme paličkou, případně zajistíme párátkem. Naplněné řízky obalíme v trojobalu. 

Smažíme pozvolna z obou stran na oleji pod pokličkou, aby sedobře propekly.

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


 

KARI MASOVÁ SMĚS


Varianta 1 - s rýží

 

Ingredience:
1/2 kg vepřového masa /plecko, kýta/,

1 lžíce oleje,

sůl, pepř,

2 lžičky kari koření,

2 lžičky orientálního koření,

2 lžíce sójové omáčky,

feferonka,

1 větší cibule,

pórek
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, dáme do misky, pokapeme olejem, přidáme ostatní koření.
Promícháme, přikryjeme fólií a dáme do chladničky uležet nejlépe 2-3 dny.

Uleželé maso osmahneme na oleji ze všech stran asi 5 minut.

Ke konci přidáme nakrájenou cibuli, feferonku a pórek, krátce orestujeme,

přilijeme trošku vody, aby se vytvořila šťáva a dochutíme solí. 

Podáváme s rýží nebo s opečenými americkými brambory


 

Varianta 2 - s americkými brambory

 


 

SELSKÝ HRNEC

Ingredience:
40 dkg vepřového masa,

3 větší brambory,

1 větší cibule,

1 červená paprika,

5 stroužků česneku,

1 rovná lžíce červené papriky,

1 rovná lžíce gulášového koření,

sůl, pepř,

drcený kmín,

jíška Knor,

maggi,

3 lžíce kečupu
Postup:
Maso nakrájíme na malé kousky asi 1x1 cm /můžeme použít i mleté vepřové maso/

a na oleji ho zprudka osmažím.

Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme.

Zaprášíme sladkou paprikou a gulášovým kořením, zalijeme asi 1l vody,

přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, kečup, pepř,  kmín, případně dosolíme.

Zvolna vaříme asi 10 minut. Přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku
a vaříme až brambory změknou.

Nakonec dochutíme maggi a trochu zahustíme jíškou.

 


 

PIKANTNÍ MASO SE ŽAMPIONY


 

 Varianta s hranolky.

Ingredience:
500 g vepřového masa /plec, kýta/,

1 velká cibule,

6 žampionů,

4 stroužky česneku,

2 kyselé okurky,

1 lžička staročeského koření /nebo jiné oblíbené/,

4 lžíce kečupu,

sůl, pepř,
worcester,

feferonka
Postup:    
Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, pokapeme olejem a worcesterem.

Necháme uležet.
Na trošce oleje maso osmažíme dozlatova,  přidáme nakrájené žampiony, cibuli

a krátce orestujeme. Ke konci přidáme nakrájené  okurky, česnek, feferonku a kečup.  Dochutíme solí. Podáváme s chlebem nebo opečenými bramborami.